23.05.2014

DESER TIRAMISU

Codziennie rano, przed pracą, zaglądam do jednej piekarni i kupuję sobie jakieś pączki czy ciastka.
Dwa tygodnie temu naszła mnie ochota na Tiramisu.
A że sprzedawczyni z porannej zmiany mnie zna, bo często tam przychodzę, to już po znajomości niektóre pozycje poleca, a inne odradza.
Ostatnio, gdy nie było ludzi, powiedziała mi, że ich tiramisu do najlepszych nie należy i że ona osobiście uważa, że jest to deser, który najlepiej przyrządzić samemu.


Dziś zdecydowałam się samodzielnie przygotować tiramisu, czym chwaliłam się na instagramie.
Znalazłam wiele przepisów na szybką i prostą wersję bez jajek i pieczenia, zrobiłam jednak kilka modyfikacji.



Składniki (na 4 porcje):
  • 200 g śmietany 30%
  • łyżka cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone 
  • opakowanie podłużnych herbatników
  • ok. 150 ml espresso
  • ok. 50 ml wódki (może być inny alkohol, np rum czy brandy)
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania krok po kroku: 
  • Przygotowujemy espresso i czekamy aż się schłodzi, dodajemy alkohol,
  • Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem (wskazówka: zanim zaczniemy ubijać śmietanę, dobrze włożyć ją do zamrażalnika na jakieś 4-5 minut, dzięki temu szybciej się ubije), 
  • Ucieramy serek mascarpone, 
  • Do utartego serka mascarpone dodajemy stopniowo ubitą śmietanę, cały czas mieszając, by masy połączyły się w jedną,
  • Biszkopty moczymy w roztworze espresso z alkoholem (wskazówka: moczymy, nie nasączamy! Biszkopty bardzo szybko nasiąkają, więc po prostu wkładamy i od razu wyciągamy, a nie zostawiamy do nasiąknięcia, bo nasze tiramisu będzie wodniste), 
  • Każdy namoczony biszkopt układamy w podłużnym naczyniu lub pucharku. Jeden obok drugiego, póki miejsca wystarczy,
  • Na biszkopty wykładamy połowę masy śmietankowo - serkowej, bierzemy łyżkę kakao i posypujemy,

  • Moczymy i układamy kolejne biszkopty,
  • Wykładamy resztę masy śmietankowo - serkowej, bierzemy drugą łyżkę kakao i posypujemy,
  • Tak przygotowane tiramisu wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę (ja swój deser chłodziłam ponad dwie godziny) 




Swoje tiramisu przygotowałam w większym pojemniku, a później rozdzielałam na porcje, myśląc że tak będzie wygodniej. To był błąd. Polecam - również sobie - na przyszłość od razu układać wszystko w pucharkach. Od razu można ładnie udekorować górę i nic nie rozwala się podczas dzielenia porcji.







W przypadku robienia tiramisu ważne jest, by nie dodawać innego serka niż mascarpone (słyszałam, że niektórzy zastępują go mozarellą a nawet... serkiem homogenizowanym). Kiedyś wiele osób polecało mascarpone z Biedronki, jednak ostatnio przeczytałam, że jego jakość trochę spadła. Ja kupiłam w Kauflandzie serek mascarpone opakowanie 250 g za niecałe 5 zł.

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Smak narobiony, ale i przepis podany ;) Zatem do dzieła i smacznego! ;)

      Usuń
  2. Mascarpone jest pycha w Lidlu :)
    Mi też smaka zrobiłaś, więc pewnie skopiuje sobie i zrobię w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń

Raczej nie biorę udziału w żadnych konkursach i rozdaniach, więc jeśli chcesz mnie zaprosić do siebie - po prostu zostaw w komentarzu link do swojego bloga, nie rozpisuj się co mogę dostać. Z miłą chęcią odwiedzę Cię bez tego ;)